torsdag 10. november 2011

Uke 23 i svangerskapet


Fra 23 uker og 0 dager til 23 uker og 6 dager av svangerskapet.

Vekt: 500 g
CRL: 20 cm
Full lengde: 28 cm

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 21 uker gammelt. Huden har et klart rød- eller rosaskjær fordi den er så tynn at blodårene viser. Fordi det er så lite fett under huden, er den også ganske rynkete. Lanugohårene og vernix dekker fremdeles kroppen.
Rundt disse tider begynner fosteret å høre, så prat og syng for det! Studier synes å vise at barn kjenner igjen mors stemme etter fødselen, og vil også kunne kjenne igjen far og andre som har pratet eller sunget for det. Er det en spesiell sang eller en liten historie dere har fortalt fosteret flere ganger under svangerskapet, vil barnet sannsynligvis foretrekke og bli beroliget av denne etter fødselen.
Fosterets bevegelser blir stadig bedre koordinert ettersom nye nervetråder sammenbindes i et nettverk. Fingerneglene dekker snart fingertuppene.
Det viktige stoffet surfaktant dannes i lungene. Det er dette som gjør at lungene ikke kollapser når barnet puster ut, men sørger for at noe luft alltid blir igjen. Mangelen på surfaktant er blant de største utfordringene når barn er født for tidlig, men blir barnet født nå, vil det kunne overleve hvis det får den hjelpen det trenger. Det beste er likevel å forbli i livmoren til svangerskapet er fullgått. Ved begynnende for tidlig fødsel, settes en sprøyte med kunstig surfaktant inn til barnet for å modne lungene litt raskere. De yngste barna som har overlevd for tidlig fødsel, var omtrent 23 uker gamle.

Min dagsform:
I går fikk jeg se ordentlige spark fra utsiden av magen!
Utrolig morsomt var det :-) Det er akuratt som jeg er gravid for første gang igjen. Like spennende som sist!
Kroppsmessig så kjenner jeg at jeg går inn i de tyngste månedene. Sist svangerskap synes jeg 5-8 månedene var de tyngste. Etterson ribbein fikk gjennomgå, og ikke minst tung og sliten i rygg. Også er jo magen så høyt oppe, at jeg følte at alle involler, alt (ja høres kansje litt dramatisk ut) ble presset opp. Å sånn tror jeg også det blir nå!

Ellers så synes jeg at tiden går veldig fort. å det er ikke så veldig lenge igjen. Tankene og forventningene på hvordan lillegutt ser ut går igjen hele tiden. Og jeg gleder meg så utrolig mye til å få møte han!
<3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar